ONTDEK VEELZIJDIG IZMIR – TURKIJE

 

In een heerlijk klimaat verkent u de gezellige boulevard, vele winkels en talloze historische, culturele en interessante bezienswaardigheden in en om Izmir!
Izmir is de belangrijkste plaats en aanvlieghaven voor de Egeïsche kust van Turkije.
Hoewel zij direct aan de zee gelegen is, biedt deze bestemming geen stranden maar wel talloze bezienswaardigheden.

 

Turkije algemeen
Izmir is gelegen in Turkije, waar het 1 uur later is dan in Nederland. De valuta is de Turkse Lira en hoewel de officiële voertaal Turks is, kunt u hier vaak ook met Engels, Duits en soms zelfs Nederlands terecht. Izmir is uw aanvlieghaven (vliegtijd ca. 3 uur en 20 minuten) en vanaf de luchthaven bent u met een transfer van ca. 15 minuten bij uw hotel in het centrum. Voor uw reis naar Turkije dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort of ID kaart en dient u bij aankomst op de luchthaven een visum aan te schaffen (kosten E 15 pp, contant te voldoen).

 

Izmir
Deze metropool biedt u als derde grootste stad van Turkije een mix van historie, cultuur en ontwikkeling waar zowel de Oosterse als moderne westerse invloeden duidelijk merkbaar zijn. De stad is direct aan zee gelegen en heeft een uitgebreide (cruise) haven. Er zijn geen stranden in Izmir, de dichtsbijzijnde mooie stranden vindt u in Ilica/Cesme (ca. 45 minuten transfertijd) of in de badplaats Kusadasi (ca. 70 minuten transfertijd). De historie van deze altijd al belangrijke handels- en strategische plaats gaat ruim 3.500 jaar terug. In 1930 werd de authentieke naam Smyrna omgevormd tot het huidige Izmir. Ook
tegenwoordig is deze stad, die bestaat uit diverse districten, nog een actief en belangrijk (handels)centrum voor de gehele regio en Turkije.

 

Wat is er te doen?
Het historische Izmir biedt u een scale aan bezienswaardigheden en activiteiten. De meeste liggen op loop- of korte reisafstand van het centrum waar u heerlijk kunt wandelen, een boottochtje of ritje met de paardenkoetsjes langs de boulevard kunt maken. Hieronder een kort overzicht van enkele bezienswaardigheden:

 

Alsancak & Kordon: dit elegante district, vroeger Punto genaamd, is het centrum van Izmir.

Hier kunt u heerlijk wandelen over de brede boulevard (Kordon) en een hapje eten of wat drinken in de vele bars en restaurants.

Het is een sfeervol en levendig gebied waar vele winkelstraten maar ook bezienswaardigheden zoals o.a. het Ataturk Museum, het Museum of History & Arts, Railroad Museum, Museum of Arts & Sculptures of het aangrenzende Kulturpark en dierentuin gelegen zijn.

Izmir Clock Tower: gelegen op het Konak plein in het centrum is dit een van Izmir’s meest herkenbare beelden. Deze in 1901 gebouwde, 25 meter hoge klokkentoren ter nagedachtenis aan de ottomaanse Sultan Abdulhamit, werkt al meer dan 100 jaar zonder problemen op het mechanisme dat door de Duitse keizer Willem II cadeau werd gedaan.

Agora: deze historische marktplaats werd gebouwd in de 4e eeuw voor Christus.

Het was een ontmoetingsplaats voor politieke, commerciële en religieuze activiteiten gedurende vele honderden jaren. Het is vele keren door aardbevingen verwoest en weer herbouwd, de laatste keer door de Romeinse keizer Marcus Aurelius in 178 na Christus. Tegenwoordig kunt u nabij het centrum van Izmir deze plaats en de opgravingen, die nog steeds doorgaan, bezoeken.

Hisar Moskee: deze moskee, die gelegen is bij de Kemeralti markt, is een van de oudste monumenten van Izmir. De bouw vondt plaats aan het eind van de 16e eeuw en inmiddels hebben er diverse restoratie- plaats gevonden waardoor nu ook enkele westerse/europeese decoratieve elementen zichtbaar zijn.

Kemeralti markt: de historische Kemeralti wijk, gelegen in het district Konak nabij het centrum, is het meest bekende, lokale winkelgebied van Izmir. Oorspronkelijk opgericht in de 17e eeuw kunt u er tegenwoordig een uitgebreide mix van historische en moderne winkels en marktjes met traditioneel handwerk tot dagelijkse producten aantreffen.

Havra: dit is een belangrijke straat in de historische Kemeralti wijk. Zij is vernoemd naar de 9 synagoges die langs deze straat gevestigd zijn, waarvan Talmud Torah de oudste is en er tegenwoordig nog 4 van geopend zijn. De lokale bevolking komt hier vooral voor vers fruit, groente, vlees en vis.

Kizlaragasi Han; dit typische ottomaanse gebouw uit de 18e eeuw, gelegen in de Kemeralti wijk, werd vroeger gebruik als Caravanseray, waar reizende handelaren konden overnachten en hun kamelen op de binnenplaats konden laten rusten. In 1993 is het gerenoveerd en doet het dienst als toeristische bestemming waar o.a. een handwerkcentrum is gevestigd.

Asansor (lift): dit historische gebouw uit 1907 vormt met haar liften een verbinding tussen 2 districten die vroeger alleen door 155 traptredes mogelijk was. Tegenwoordig kunt u hier genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en de egeische zee en is dit zeker in de avonduren rond zondsondergang een populaire bestemming. Ook is er nu een restaurant gevestigd.

Karsiyaka: de letterlijke vertaling: “tegenovergelegen oever” geeft al aan dat dit het residentiële district is dat gelegen is tegenover het centrum van Izmir. U kunt hier met de ferry naar toe gaan en wandelen langs de stijlvolle huizen en tuinen. Aan de rand ligt Yamanlar Park met de hoogste berg/heuvel van de stad inclusief kratermeer. Tevens ligt hier aan de rand het Kus Cenneti; een paradijs voor vogelliefhebbers met meer dan 200 verschillende soorten vogels die in dit nationale park verblijven.

Izmir Wildlife Park: in 2008 werd dit wildpark geopend in het Sasali district. In dit grote park kunt u wandelen langs diverse natuurgebieden waar u de betreffende flora en fauna van deze gebieden kunt bewonderen. Zo zijn hier o.a. leeuwen, tijgers, poema’s, olifanten, giraffen, zebra’s, apen, gazellen, wolven, beren, krokodillen en roofvogels. Er wordt een laag entreebedrag gevraagd omdat de belangrijkste doelstelling van het park is om bezoekers te informeren en betrekken bij het beschermen van de flora en fauna.

 

In de omgeving van Izmir
Ook voor dagexcursies biedt Izmir u enkele interessante mogelijkheden zoals bijv.:

Efese: deze wereldberoemde opgravingen van tal van antieke bouwwerken uit de grieks/romeinse tijd kunt u op ca. 60 minuten rijafstand van Izmir bezoeken.

Sirinci: is een charmante en authentiek bergdorpje in de omgeving van Efese/Kusadasi. In de bergen kunt u omringd door wijnvelden proeven van lokale, traditionele en ambachtelijke producten als wijnen, jams, olijfolie en wollen breisels aanschaffen.

Pamukale: ook een excursie naar de wereldberoemde witte kalksteen plateaus, behoort tot de mogelijkheden

Strand/badplaatsen: vanuit Izmir kunt u ervoor kiezen om een bezoek aan de mondaine badplaats Cesme (op ca. 45 min. transfertijd) of het kleinschalige, toeristische Kusadasi (ca. 70 minuten transfertijd) te bezoeken dat u zowel met georganiseerde excursies maar ook goed (en voordelig) met lokale topkwaliteit busverbindingen zelf kunt regelen.

 

Hoe komt u in Izmir?
Vanaf Amsterdam kunt u het hele jaar door rechtstreeks in ca. 3 uur en 20 minuten vliegen naar de luchthaven Izmir. Transfertijd van de luchthaven Izmir naar de hotels in de stad bedraagt ca. 15 minuten.

 

Hoe is het weer in Izmir?

In Izmir kunt u genieten van een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters en wel 300 zonnige dagen per jaar!

                                                   Januari    Februari    Maart             April        Mei              Juni
Maximum temp. in celsius      15            6                 18                  21            26                30
Minimum temp. in celsius       6              7                 8                    11            16                19
Neerslag in mm                        114          87               76                  38            33                13
Dagen met neerslag                 11            9                 6                    4               3                  1  

                                                   Juli           Augustus   September   Oktober   November   December
Maximumtemp. in celsius       34            33               31                  27            22                 17
Minimumtemp. in celsius        23            22              19                  15             11                 8
Neerslag in mm                         3             3                15                   53            88                 127
Dagen met neerslag                  1             1                1                     4               5                  11

 

Zijn er stranden in Izmir?
Hoewel Izmir gelegen is direct aan de Egeische zee en er lange boulevards langs deze zee zijn, heeft Izmir geen stranden. U kunt zelf of als excursie een dagbezoek brengen aan de mooie stranden van Ilica/Cesme, een mondaine badplaats (ca. 45 minuten rijafstand), of het toeristische Kusadasi met een mix van zand en kiezelstranden (ca. 70 minuten rijafstand), beide biede goede en voordelige busverbindingen waar onze hostess u graag verder over informeert.

 

Welk vervoer is er in Izmir?

Veel bezienswaardigheden liggen in het centrum van Izmir en zijn daarom goed per voet of met een korte taxirit bereikbaar. Bovendien biedt een stad als Izmir u verschillende vervoersmiddelen: van bus- en ferrydiensten, taxi’s tot de dolmus. De taxi brengt u waar en wanneer u heen wilt maar is ook de duurste vorm van vervoer. De dolmus is een typisch Turks en zeer populair vervoermiddel, dit minibusje rijdt via een vaste route en stopt continue om mensen in- en uit te laten stappen. Het is goedkoop en snel maar u deelt het vervoer met andere (Turkse) passagiers.

 

Kan ik winkelen in Izmir?
Er zijn vele en uitgebreide winkelmogelijkheden in Izmir. Van moderne winkelstraten tot authentieke bazaars, handwerkcentra en lokale marktjes, ook veelal weer op loopafstand of korte taxi rit vanuit het centrum van

Izmir bereikbaar.

 

Eten en drinken in Izmir
Overal in Izmir kunt u terecht in vele restaurants, bars en eethuis. Van eenvoudig tot luxe, u heeft uitgebreide mogelijkheden voor alle wensen en budgetten.